Sunday, November 23, 2014

Pengurusan kewangan-perkongsian driver teksi cina

Hari tu saya naik teksi. Drivee teksi berbangsa Cina. Umur 74 atau 75 tahun.

Kami berborak tentang pengurudan kewangan.

Dia kongsi:

1. Dapat duit gaji terus simpan sebahagian. Dapat gaji RM2000 simpan RM200 dalam bank. Jangan ambil langsung. Tujuan: simpanan kecemasan dan pelaburan.

2. Tak perlu beli kereta baru. Tujuan kereta nak bergerak ke sana ke sini. Kereta 2nd gand pun boleh guna. Kereta mahal pun, banyak parking ja. Bukan guna sepanjang masa.

3. Beli rumah. Beli yang dekat dengan bandar. Dekat dengan jalan utama. Jalan nak ke rumah selamat dan tak menakutkan.

4. Saya bincang. Saya kata harga rumah mahal sekarang. Dari fahaman saya, untuk pelaburan, kita beli rumah yang harga bayaran pinjaman bulanannya rendah dari harga sewa rumah yang kita dapat. Saya silap. Sati teknik lain yang dikongsi beliau, kita boleh beli rumah yang mahal yang bayaran bulanan kepada bank tinggi dari harga sewa.

Sebab?

Contoh. Rumah 300k. Bulan-bulan 1200. Sewa bulanan 1000. Bulan-bulan kita kena bayar tambahan 200. Bulan-bulan memang kita rugi. Tapi kita untung lepas beberapa tahun. Bila harga rumah tu naik. Contoh, lepas 15 tahun harga rumah jadi 450k. Kalau jual, kita untung 450k-300k-(12x15xrm200)=Rm 114000

To be continue..

Tuesday, November 18, 2014

Gen Y yang nak semua cepat

Orang kata Gen Y ni semua nak cepat.

Baby boomers kena berubah dan adapt dengan Gen Y, Gen Z, Gen alfa dan byk lagi gen..yang nak dimaksudka adalah generasi muda sekarangla.

Macam aku jugakla nak semua cepat. Nak dapat semua cepat.sl Semua nak shortcut.

Tapi aku belajar sesuatu. Kadang-kadang ada benda kita tak boleh nak cepat.

Kadangkala lebih baik lambat tapi siap dan sempurna berbanding cepat tapi tak siap-siap dan buat tak sempurna.

Hari Tanpa Facebook

Aplikasi facebook kat smartphone.

Rasa macam banyak masa habis kat facebook.

Hari ni hari pertama lepas uninstall facebook apps.

Tengok jadi macam mana.

Nak try seminggu.

Sunday, November 16, 2014

Its ok to be imperfect

Now I know..I don't have to be perfect..Nobody is perfect..Its ok to be imperfect..Its ok to have some failure..learn and improve..

They also not perfect. Nothing is perfect.

Only Allah is perfect.

I just have to be brave, keep on going, face all the obstacle.

I just have to be me..'Me' who can improve..

I have right to determine my own way, my own target, my own feelings, my own plan..

And I should not expect other people to be perfect..

Its ok that they are not perfect..Because you also not perfect.

:)


Sikap bertangguh-berpunca kerana terlalu inginkan kesempurnaan

Saya terbaca artikel ni. Saya rasa bagus untuk kegunaan bersama:



Em..rasanya saya kadang-kadang jadi terlalu perfectionist..

Ok, ni link website yang tak bagi orang copy paste ayat tadi: Diperolehi di sini

Saturday, November 15, 2014

Review Pusat Rawatan Mahsuri-2

Saya sambung sikit review pertama haritu, cuma kali ni lebih ringkas dan saya akan kongsi beberapa perkara penting dari pengalaman ni.

Secara keseluruhannya, saya sangat mencadangkan untuk anda bersalin di sini. 

Anak pertama dulu saya bawa wife bersalin di satu pusat rawatan swasta di Alor Setar. Pengalaman waktu tu,  kami sampai hospital malam juga. Dr. buat keputusan suruh nurse bagi ubat induce, Masa tu bukaan 3cm. Kesannya wife yang memang penat sakit-sakit nak bersalin dari siang dan dari beberapa hari lepas, tak makan..anak pertama..pengalaman pertama..sebabkan wife susah nak lahirkan, dan akhirnya anak dilahirkan guna teknik forcep. Dan casnya dah tentu berkali ganda. (Saya tak persoalkan tindakan dan keputusan Dr. saya tau Dr. lebih tau apa yang terbaik untuk patient..mereka belajar bertahun-tahun, jadi HO bertahun-tahun, ada pengalaman bertahun-tahun)

Di Pusat Rawatan Mahsuri, bila nurse maklumkan kepada Dr., bukaan 3cm, Dr. cakap, bagi masuk bilik dulu. Means Dr. bagi masa untuk wife capai tahap yang lebih sesuai untuk bersalin.

Saya tak bermaksud nak jadi lebih pandai berbanding Dr. di pusat rawatan di Alor Setar tu. Cuma dari dua pengalaman ni, saya rasa bersalin dengan Dr. Haida di Pusat Rawatan Mahsuri bagus.

Pusat rawatan Mahsuri siap bagi diskaun beberapa ratus. Saya pun tak jangka, kos bersalin anak kedua ni jauh lebih murah. Alhamdulillah.

Anak pertama: +/- RM3200 (bersalin malam, bilik double 1 malam, forceps, induce, ubat tahan sakit, Pusat Rawatan X di Alor Setar)

Anak kedua: +/- RM 2300 (bersalin malam, bilik single siap tempat tidur untuk suami, bersalin normal, tak induce, ubat tahan sakit, Pusat Rawatan Mahsuri).

Wife cerita, waktu Dr. Haida cek pagi lepas bersalin tu, lepas dia kata dah boleh keluar, Dr. Haida peluk dia, kata tahniah dan mintak maaf kalau ada salah silap)

* saya tak bermaksud nak rendahkan Pusat Rawatan X di Alor Setar, Pusat Rawatan X hebat juga, dan sangat dikenali, kepakaran pun banyak, review saya yang berat kepada Pusat Rawatan Mahsuri mungkin sebab kos yang jauh beza dan tindakan dan keputusan Dr. Haida yang saya rasa dapat jimatkan kos saya..

Apapun, kena banyak doa pada Allah, mintak Allah mudahkan bersalin. Suami isteri kena doa. Setiap kali lepas solat doa untuk isteri dipermudahkan bersalin..(petua yang biasa orang bagitau)

Ok, tu ja review ringkas. Semoga membantu.

Baby Herbal Cream Tropika/Krim Herba Bayi (a.k.a krim telon tropika) - Terengganu, Kedah, Melaka, Johor, Perak, Kelantan, Selangor, Kuala Lumpur, Gombak, Pulau Pinang




Kisahnya bermula begini:

Ni status saya kat facebok

"Anak tak selesa badan..Selalu angin banyak dalam perut, selalu muntah. Malam tidur tak lena. Cuba letak minyak telon pun sama jugak. Dah seminggu dua jugakla..'
 "Pastu kawan tempat kerja cadangkan krim ni. Dia kata berkesan untuk anak dia dan dia jadi pengguna tegar dari anak umur 2 bulan sampai anak sekarang umur dalam 6 bulan tak silap. Tiap bulan dia guna 2 bekas."
 "Dalam internet memang banyak lagi testimoni keberkesanan krim ni.Saya pun nak cuba la. Sebab kesian kat anak dan kesian kat wife. Tapi susah jugak nak beli kat kawasan saya duduk ni. Pergi kedai, habis. Cari kedai-kedai yang jual produk-produk kesihatan, takda jual. Call dealer, habis stok."
 "Akhirnya..jumpa jugak..Malam-malam gi rumah macik yang jadi stokis produk ni. Baru try malam tadi. Sapu banyak2..hehe..kat dada, perut, belakang badan. Alhamdulillah anak lebih selesa. Tidur lena. Jaga nak susu ja. Kurang dah muntah-muntah."
 "Nak recommend kat kawan-kawan..baru pakai sehari..tapi boleh la ikhtiar. Mana tau berkesan. Em, kalau susah nak jumpa krim ni kat tempat korang. Boleh PM saya. Saya boleh tolong dapatkan"

Ni coretan saya dalam facebook selepas pertama kali guna Baby Herbal Cream Tropika kepada anak kedua kami.

Sewaktu anak pertama masih kecil, isteri pernah cadangkan pada saya untuk beli krim ni, tapi saya buat acuh tak acuh saja terutama bila dengar harganya yang saya anggap mahal.

Lepas guna, baca testimoni orang lain dan dengar response ibu-ibu yang guna Baby Herbal Cream Tropika, baru saya tahu, harganya amat berbaloi. Bak kata orang, menang membeli, alah memakai.


Cubalah, mana tau berkesan untuk anak anda. Moga anak anda lebih selesa dan anda/isteri anda dapat lebih rehat (orang baru bersalin mesti tau betapa kurang rehat mereka).

Untuk anak saya, dia ada masalah kembung perut agak teruk, saya pernah guna minyak telon lain sebelum ni tapi tak berkesan. 

Pengalaman baru guna beberapa hari ni, tengok anak lebih selesa. Tanya wife pun, dia kata ada perubahan sikit. Malam pertama guna, anak tidur lebih selesa, bangun untuk minum susu tu biasa la. 

Siangnya, dia tidur lama, berak beberapa 3 kali (wife bagitaula)  dan kentut banyak (Mungkin nak keluarkan angin dalam badan kot). Hari tu saya balik lewat sikit, tengok dia tidur. Nampak sangat lena..tak bangun-bangun. Sampai saya pulak rasa pelik. Ye la sebab sebelum ni sangat jarang nak tengok dia tidur lena lama macam tu. Alhamdulillah.

Nak kata keberkesanan krim ni macam krim ajaib, letak-letak terus ok tak la. Untuk anak saya, nampak lebih selesa, nampak ada perubahan. Tapi tak la seratus peratus ok. Budak-budak kecil biasa la kan. Dan saya pun baru guna beberapa hari. Tapi apa salahnya kita ikhtiar apa yang terbaik untuk anak kita.


Elok rasanya saya kongsikan sikit maklumat berkenaan produk ni, terutama bagi mereka yang baru kenal dengan produk Baby Herbal Cream Tropika (Tak perlu susah-susah google, saya kongsikan kepada anda).

Maklumat Baby Herbal Cream Tropika:

BABY HERBAL CREAM TROPIKA ni berfungsi sebagai KRIM TELON HERBA atau VIKS HERBA. Dua fungsi penting produk ni adalah:

1. Sebagai krim telon untuk mencegah dan merawat perut kembung, perut berangin, colics dan permasalahan lain yang biasa dihadapi oleh bayi. - ini antara masalah utama bayi-bayi yang membuatkan ibu-ibu kadangkala stress dan tak lena tidur, terutamanya ibu-ibu baru.

2. Sebagai viks untuk merawat batuk, selsema dan wheezing – nafas berbunyi - memang ramai ibu-ibu cari krim ni untuk selesakan anak yang batuk dan selsema

Setelah buat kajian lanjut, rupanya bahan yang ada dalam krim ini adalah minyak kayu putih, bawang putih, halia dan minyak kelapa dara, patut la dapat membantu (krim ni memang tak panas dan sangat selesa pada bayi kita).

Krim ini tidak mengandungi sebarang bahan sintetik atau steroid atau parabens.

Kandungan: Minyak kelapa dara, minyak kayu putih, halia dan herba tropika.

BUATAN BUMIPUTERA
Krim ini diusahakan oleh Puan Suraya di bawah syarikat TROPICA BEAUTY SDN. BHD. (913440-M), di alamat No. 53 & 54, Jalan Indah 10E, Taman Perindustrian Selayang Indah, 68100 Batu Caves, Selangor Darul Ehsan. (012-313 2835; 012-3171411)

Website: www.tropicabeauty.biz
Email: www.tropicabeauty@yahoo.com
Facebook: greatbabyskin



CARA PENGGUNAAN



Sebagai krim telon
1. Setiap kali selepas mandi sapukan krim pada telapak kaki bayi, perut dan sendi-sendi. 

2. Sapu dan gosok perlahan-lahan sehingga krim meresap ke dalam kulit. Krim ini apabila dipakai pada bayi ia tidak panas dan tidak mendatangkan radang kepada kulit bayi.

3. Amalkan penggunaan krim telon herba ini samada sebagai mencegah atau merawat perut kembung, peru berangin dan colics.

Sebagai krim viks
1. Apabila ada tanda-tanda selsema atau berhingus atau kahak yang boleh menyebabkan pernafasan berbunyi dan terganggu, sapu krim pada dada dan belakang bayi, buat seperti viks. 

2. Gosok-gosokkan krim pada dada bayi dan bahagian atas belakang, terutama ketika tidur malam. 



BAGUS UNTUK BATUK DAN SELSEMA

Selain untuk masalah kembung perut atau colics, Baby Herbal Cream Tropika ni rupanya sangat popular di kalangan para ibu yang ada anak-anak kena sakit batuk dan selsema. Cubalah anda google, testimoni untuk masalah batuk dan selsema anak-anak pun banyak.


KEISTIMEWAAN
- tidak panas dan sesuai untuk kulit bayi dan kanak-kanak
- mudah meresap serta tidak meleleh atau melekit bila disapu
- dibuat daripada bahan-bahan asli (natural)


SELAMAT

No rujukan KKM: NOT 150604372K

Dari pengalaman saya, untuk tempat-tempat tertentu macam di tempat saya, agak susah nak dapat Baby Herbal Cream Tropika. Google tak jumpa, bila jumpa, stok habis. Kat kedai pun stok habis..

Maklumlah, anak kita sakit, dah tentu nak dapatkan cepat apa-apa juga cara untuk selesakan anak kita kan. Siapa yang sanggup nak tengok anak berterusan sakit dan tak selesa. 

Kalau boleh esok juga kita nak tengok anak kita gembira dan ceria dan gembira balik. Kembali aktif, senyum dan terus bertenaga untuk meneroka dunia bayinya.

Jadi, saya bantu para ibu yang nak dapatkan krim ni untuk mudah dapatkannya dengan hubungi senarai agen jualan di bawah ni, yang berdekatan dengan anda:


*Maklumkan kepada 012-898 4520 sekiranya tiada agen di kawasan anda
JOHOR

Johor Bahru
Mutiara Rini
013-7909906
(Nur)
Taman Tun Aminah
013-7909906
(Nur)
UTM Skudai
013-7909906
(Nur)

Kluang
Simpang Renggam
013-7909906
(Nur)
Kota Tinggi
011-33048499 (Pn. Hajar)
Pontian
Pontian
013-7909906
(Nur)
Benut
013-7909906
(Nur)


KEDAH
Kota Setar/Alor Setar
019-4113834
(Nuraini);
013-9880778 (En. Suhaib);
Anak Bukit
019-4113834
(Nuraini)
Istana Anak Bukit (sekitar)
019-4113834
(Pn. Nuraini)
Kepala Batas
019-4113834
(Nuraini)
KMC (sekitar)
019-4113834
(Pn. Nuraini)
Kompleks Al-Bukhary
013-9880778
(Suhaib)
Langgar
013-9880778
(Suhaib)
Pumpong
019-4113834
(Pn. Nuraini)
Shahab Perdana
013-9880778
(En. Suhaib)
Stadium Darul Aman
013-9880778
(En. Suhaib)
Taman Stadium
013-9880778 (En. Suhaib)

Kuala Muda
Sungai Petani
014-6380699 (Faiq)
Bedong
014-6380699 (Faiq)

Kubang Pasu
Jitra
011-11551504
(Pn. Hidayah)
Sintok
017-5197898
(Pn. Maznim)/ 017-3168908 (En. Hanif)
Kodiang
017-3168908 (En. Hanif)
Changlun
017-5197898
(Pn. Maznim)/ 017-3168908 (En. Hanif)
Bukit Kayu Hitam
017-5197898
(Pn. Maznim)/ 017-3168908 (En. Hanif)
Bandar Darul Aman/Tanah Merah
011-11551504
(Pn. Hidayah)



KELANTAN
Bachok
Nazeefah (012-9639457)
Gua Musang
011-16953401
(Pn. Nor Anida)

Kota Bharu
013-5017998 (Pn. Hidayah)

Asmara Beauty Salon, Wakaf Bharu
(018-2101069)
- (Di trafik light dari Pasir Pekan menghala ke Tumpat, belok ke kiri, jalan masuk ke stesen keretapi)
- (GPS: 6.120819, 102.206592)
http://goo.gl/SJHRQz
Kubang Kerian
013-5017998 (Pn. Hidayah)
Pasir Tumboh
013-5017998 (Pn. Hidayah)

Machang
011-16953401 (Pn. Nor Anida)
Pasir Mas
013-5017998 (Pn. Hidayah)
Pasir Puteh
Nazeefah (012-9639457)
Tanah Merah
011-16953401 (Pn. Nor Anida)


MELAKA
014-866 8364
(Pn. Nadiah)


NEGERI SEMBILAN

Port Dickson
017-5788039 (En. Salman)
Sendayan
017-5788039 (En. Salman)
Seremban
017-5788039 (En. Salman)
Seremban
013-6032713 (Nurulnajaa)
Seremban 2
013-6032713 (Nurulnajaa)
Senawang
013-6032713 (Nurulnajaa)
Tampin
012-67226323 (Pn. Angeline)


PAHANG

Kuala Lipis
011-10970499 (Pn. Rohana)
Temerloh
019-9024484 (Pn. Norfaeza)


PERAK

Ipoh
012-5971245 (Pn. Sharifah)
Parit
012-9758009 (En. Adam)

Seri Iskandar
012-5971245 (Sharifah)
012-9758009 (En. Adam)


Grik
019-5506671 (Pn. Zahidah)
013-4018608 (Pn. Syafia)

Manjung
013-3118196 (Pn. Norsham)

Teluk Intan
012-9758009 (En. Adam)


PERLIS
Arau
019-5527683 (Nadhirah)
Kangar
019-5527683 (Nadhirah)
Mata Ayer
013-3955360 (En. Syawal)
Beseri
013-3955360 (En. Syawal)
Santan
013-3955360 (En. Syawal)



SABAH
Ranau
016-8293617 (Pn. Jilly)
Keningau
016-8146010 (Pn. Cheong)
Kota Belud
014-6181752 (Maskinah)
Labuan
016-8373798 (Suzan)
Putatan
016-3922293 (Pn. Jane)
013-8632336 (Pn. Hasna)
Sandakan
Untuk jadi agen hubungi 012-8984520
Sepanggar
016-3922293 (Pn. Jane)


SELANGOR

Ampang
011-16401716 (En. Bob)
Batu Caves
011-16401716 (En. Bob)
Damansara
016-2898797/
017-3827806 (Sagun)
Kayu Ara
016-2898797/
017-3827806 (Sagun)
Selayang
011-16401716 (En. Bob)
Sentul
016-2898797/
017-3827806 (Sagun)/ 011-16401716 (En. Bob)
Gombak
011-16401716 (En. Bob)
Shah Alam
013-4355352 (Pn. Farhana)
017-9636296 (Imran)
Klang
013-4355352 (Pn. Farhana)

Subang
013-4355352 (Pn. Farhana)

Ulu Selangor
Kuala Kubu Bharu, Rasa, Batang Kali, Serendah
011-10655494 (Pn. Zarifth)
Ampang
011-16401716 (En. Bob)


KUALA LUMPUR
011-16401716 (En. Bob)
Rawang
019-3844478 (Noraznizah)
011-10655494 (Pn. Zarifth)

PUTRAJAYA
Presint 4
019-4000914 (Liyana)
Presint 9
019-4000914 (Liyana)


SARAWAK
Kuching
014-5165029 (Adilah)
Bau
014-5165029 (Adilah)
Bintulu
016-8072748 (Norarfah)/013-7015494 (Hafiz)
Sibu
013-8222780
(Pn. Halimah)
Kota Samarahan
014-5165029 (Adilah)



TERENGGANU
Besut
013-5483022 (Faiq)
Chendering
013-4018608 (Pn. Syafia)
Dungun
019-9236755
(Pn. Mariyah)
Gong Badak
014-5678620 (En. Haziq)
Hulu Terengganu
013-7626754 (Pn. Fathiah)
Hulu Terengganu
013-4018608 (Pn. Syafia)
Kuala Terengganu
013-7626754 (Pn. Fathiah)
Kuala Terengganu
013-4018608 (Pn. Syafia)
Kuala Terengganu
012-9905661 (Pn. Fatimah)
Marang
013-7626754 (Pn. Fathiah)
Setiu
013-4018608 (Pn. Syafia)
Rusila
013-4018608 (Pn. Syafia)
Chendering
013-4018608 (Pn. Syafia)





Anda juga mungkin meminati..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...